– Werkwijze sessie

Werkwijze sessie

Waar willen we naar toe? Wat zijn de verwachtingen over de gewenste situatie?

IMG_4199

Als kindercoach werk ik met de cliënt voortdurend naar de oplossing toe. Er wordt weinig tijd aan het probleem besteed of naar de oorzaken gezocht. Dit heet oplossingsgericht werken.

Het kind mag de gewenste situatie vertellen of tekenen of spelenderwijs verkennen. Volwassenen hebben andere ideeën van de gewenste situatie. Wanneer ouders en kind aanwezig zijn bij de sessies, kunnen de verwachtingen op elkaar afgesteld raken. Het is de bedoeling uit te gaan van de verwachtingen en wensen van de cliënt. Wanneer ouder en kind op de sessie zijn, dan is het kind de cliënt en zal naar de verwachting van het kind geluisterd worden.

In het contract wordt in eerste instantie de verwachting van de ouders beschreven. Wanneer het kind vanaf de (eerste of) tweede sessie ook aanwezig is, zal duidelijk worden wat zijn verwachtingen zijn. Dit zijn vaak duidelijke doelen. In de sessie met het kind is het belangrijk om zo concreet mogelijke doelen te stellen. Binnen de sessie zal het kind de volgende vaardigheden onderzoeken:

  • wat kan en doe ik al?
  • hoe doen anderen dit?
  • hoe zou ik het nog meer kunnen doen?
  • kan ik ook nog andere vaardigheden aanleren en toepassen?
  • wat heb ik gedaan waardoor het niet erger is geworden dan het nu is?
  • wat heb ik gedaan om het vol te houden en niet weg te lopen?
  • welke gedachtes heb ik wanneer het niet goed gaat?
  • wat zijn ondersteunende gedachtes voor het niet goed gaat (die je liever niet hebt)?
  • welke gedachtes kunnen wel helpen?
  • wat zijn ondersteunende activiteiten om de helpende gedachtes te ondersteunen?

De vaardigheden die de cliënt wil behouden of wil aanleren, moeten ook een plek krijgen in de omgeving van het kind. Het borgen van de vaardigheden is heel belangrijk. Hier kunnen ouders en andere mensen in de omgeving van het kind een grote rol spelen: helpen herinneren wat het bezig is te leren.

Kinderen zullen niet in een keer alles goed gaan doen en soms nog een terugvalmoment kennen. Het is belangrijk altijd weer naar de oplossing te gaan. Het ging even fout, dat kan gebeuren. Volgende keer beter.

IMG_4200

Tijdens alle sessies wordt veel met materialen gewerkt. Hierdoor lijkt het voor de jonge cliënten vaak alsof we veel spelletjes spelen. Door het spel komen we al dichter bij een luchtigere kijk op het probleem en wordt het gemakkelijker om naar de oplossingen te kijken. U kunt hier meer lezen over deze materialen.

Terug naar boven