– Vuurwerk afsteken

Vuurwerk afsteken

Vuurwerk roept bij kinderen een reactie op:

  • Enthousiasme
  • Angst
  • Spanning
  • Verdriet

Waar sommige kinderen graag binnenblijven op 31 december, willen andere kinderen het liefst de hele dag vuurwerk afsteken.

Binnenblijvers

Kinderen die binnen willen blijven, moeten de kans krijgen om binnen te zijn. Vraag hen op oudejaarsdag niet om buiten te gaan spelen of langs het parkje met vuurwerkafstekers te lopen. Accepteer dat uw kind niet van vuurwerk houdt. Misschien houdt het niet van het harde geluid of ziet het alleen het risico om geraakt te worden. Geraakt worden door vuurwerk is een reële mogelijkheid. U kunt uw kind leren om over te steken of een andere weg te nemen die niet langs vuurwerkafstekers gaat. Er is echter geen garantie dat zij geen vuurwerk tegenkomen.

U kunt uw kind aanmoedigen om vanuit het raam het siervuurwerk te bewonderen. Wanneer het kind het eng vindt om beneden of juist boven voor het raam te staan, kunt u een andere verdieping kiezen.

Mocht uw kind ervoor kiezen om alleen binnen te blijven: laat uw kind dan niet te lang alleen en ga steeds even kijken hoe het gaat. Kinderen kunnen hele enge scenario’s bedenken over hoe het met hun ouders gaat bij het vuurwerk en wat er buiten allemaal kan gebeuren.

Wanneer u zelf bang bent voor vuurwerk, probeer dit niet over te dragen op uw kinderen. Blijf zelf binnen en benoem uw eigen angst wel maar niet continu.

 

Naar buiten

Zorg ervoor dat uw kind een veiligheidsbril op heeft. Ook als het geen vuurwerk afsteekt.

Een vuurpijl van een buurhuis die per ongeluk hun kant opkomt zit vol met kruit en kan heel gevaarlijk zijn. Als het kan: geen licht ontvlambare kleding aan laten doen.

Leer uw kind dat sterretjes misschien vroeger ‘koud vuur’ werden genoemd, maar dat vuur altijd heet is. Leer uw kind minstens  10 meter afstand te bewaren tot het vuurwerk dat wordt afgestoken en pas na 5 minuten te gaan kijken wanneer iets niet af wil gaan.

Wilt u uw jonge vuurwerkkind meer zelfstandigheid geven: trektouwtjes en/of knalerwten aanschaffen. Ook hierbij leren om het niet tegen mensen of dieren aan te gooien.

Vuurwerkafstekers (vanaf ca. 8 jaar, samen met volwassene)

Veiligheidsbril op, lont om vuurwerk aan te steken en vuurwerkvoorraad goed beschermd wegleggen (het liefst binnen). Leer uw kind om met een lont het vuurwerk aan te steken: aansteken  en dan altijd direct wegrennen. Klein vuurwerk dat soms een minuut aan kan blijven en je bijna in je hand kunt houden, kan soms verkeerd afgaan en een knal geven. Vuurwerk is niet te vertrouwen.

Wanneer uw kind voorbij de sterretjesleeftijd is: leer hen om sierpotten aan te steken (wegrennen) en pijlen af te steken: alleen vanuit een pijlenstandaard. Een fles wordt ook vaak gebruikt, maar wanneer een te kleine pijl erin zakt en niet weg kan, dan kan de fles ontploffen.

Sommige vuurwerkkaarsen kun je volgens het etiket in je hand houden: let op ontvlambare kleding en zeg hen vooraf wat zij moeten doen als ze het toch niet leuk vinden. Namelijk, neerleggen. Niet weggooien want dan kan het vuurwerk jouw kant opschieten.

Rotjes afsteken kan natuurlijk door neer te leggen en zelf weg te lopen. Als ze groter worden willen ze dit in de hand doen en weggooien: leer ze dit nu je er nog bij bent. Rotje in je ene hand, lont in je andere hand. Weet waar je heen gooit. Kan er niet net iemand onverwachts aan komen lopen… Aansteken en direct gooien. Niet wachten, direct gooien. Je hebt maar twee handen en tien vingers. Vergeet de veiligheidsbril niet.

Vuurwerk dat niet af is gegaan, laat je met rust.

Als je klaar bent, ruim je na een paar uur of de volgende ochtend alles netjes op.

 

Oudere kinderen

Leer uw kind als het jong is hoe het vuurwerk af moet steken. Leer uw kind als het ouder is om niet te spelen met vuurwerk. Niet naar elkaar gooien (soms belandt het per ongeluk in een capuchon!), niet afsteken met kleine kinderen of dieren in de buurt. Geen vuurwerk aan elkaar knopen of kruit verzamelen en dan een vuurwerkbom proberen te maken. Geen vuurwerk ergens in gooien (vuilnisbakken, brievenbussen). Lont mee, geen aansteker: door de wind weet je niet altijd waar het vlammetje de lont aansteekt en dan kun je te weinig tijd hebben om weg te lopen of het weg te gooien.

Licht uw kind in over illegaal vuurwerk (o.a. strijkers) en hoe gevaarlijk dit kan zijn omdat er veel meer kruit in zit. Vertel hen wel hoe een strijker werkt (afstrijken en direct weggooien, geen zichtbare lont). Beter illegaal en veilig, dan illegaal en naïef. Wanneer uw kind de grenzen van het toelaatbare op dreigt te zoeken: laat hen op internet zoeken naar ‘vuurwerk ongeluk’ en dan de afbeeldingen bekijken.

 

Vuurwerk wordt gemaakt om een feest te vieren.

Vuurwerk afsteken is hartstikke leuk om te doen, maar is ook serieus gevaarlijk.

Geniet ervan en blijf goed opletten.

Ik wens u een prachtig uiteinde